Minneord Berge Furre
Berge Furre er død 78 år gammel. Han var historiker, organisasjonsmann og politiker fra Sosialistisk enstreparti (SV) som var stortingsrepresentant for Rogaland SV fra 1973 til 1977, og partileder fra 1976 til 1983. Fra sine tidligere studieår og gjennom hele sitt voksne liv spilte Furre en sentral rolle på venstresiden i norsk politikk, både som skribent, taler og tillitsvalgt. Han var også en ledende talsmann for motkulturer som tilknytning til EU, målsak og bygdeinteresser.
I Sollia står vi i takknemlighetsgjeld til ham først og fremst som landbrukspolitiker. Berge Furre var formann i Landbrukskomiteen den perioden han var stortingsreprtesentant. Han var opptatt av landbrukssamvirkets historiske betydning for å skape ordninger som sikret produksjon og distribusjon av jordbruksprodukter, og ikke minst rettferdige lønnsforhold i hele sektoren av produksjon og videreforedling. Som historiker kjente han godt til de lange utviklingslinjene i landbruket, og på dette grunnlaget fikk han i landbrukskomiteen gjennomslag for nye ordninger som skapte optimisme og ny utvikling i landbruket.
Solliaprosjektet er et konkret resultat av den politikken for utvikling i landbruket som Stortinget sluttet seg til med sitt opptrappingsvedtak om opptrapping av inntektene i jordbruket. Vedtaket fastslo at likestilling med industrien skulle nås i løpet av tre avtaleperioder og at velferdsordningene i landbruket med bl.a. avløserordning og sjukelønnsordning skulle utvikles. Modellbrukssystemet ble etablert som beregningsmodell for inntektene i jordbruket.
Solliaprosjektet var et forsøk på å synliggjøre hva målrettet bruk av landbrukspolitiske virkemidler for å styrke næringen i et marginalt produksjonsområde kunne føre til. I 1970- og 80-åra ble Sollia-prosjektet gjennomført etter initiativ fra Norges landbruksøkonomiske institutt. Tre grupper registrerte ressursgrunnlaget og drøftet mulige framtidsplaner, både for den enkelte og for fellesskapet. Ut fra interessen og de resultatene som hadde kommet, ble det opprettet et kontaktutvalg med bred representasjon som skulle utarbeide en samlet plan for jordbruket i Sollia.
Formålet med prosjektet var, innenfor et avgrenset, lite område å studere virkningene av landbrukspolitiske virkemidler når de ble utnyttet samlet for landbruket. Det som var spesielt med Solliaprosjektet var at interesserte jordbrukere i Sollia ble prioritert med hensyn til å få godkjent utbyggingsprosjekter og utløst aktuelle støtteordninger innen for et avgrenset tidsrom. Det ble ikke gitt ekstramidler.
Resultatet var et samlet løft for næringen og en betydelig større optimisme hos næringens folk sammenliknet med før prosjektet ble satt i gang. Når denne måten ble brukt som et generelt politisk virkemiddel ga det på landsbasis et løft i næringsutviklingen, bosettingen og landsbygdoptimismen. Resultatet for Sollia var overveldende, og vi ser fortsatt effekten. Dette er manna for dagens Regjering.
Berge Furre ble en velsett gjest på Fossedagene de siste årene før han ble syk. Han satte seg grundig inn i bygdas historie, og han ymtet ved flere anledninger frampå om det ikke burde gjøres en undersøkelse nå en menneskealder etter Solliaprosjektet for å se den fortsatte effekten og betydningen av den kollektive satsningen som solliværingene gjorde.
Fossedagene som kulturarrangement og bevisstgjøring av lokale verdier var et annet tema som opptok ham. Han var imponert over alle blesterovnene, kolgropene og slagghaugene knyttet til jernframstillingen gjennom nær 2000 år og han fulgte interessert med under avdukingen av minneplata over Aasmund Olavson Vinje i Sollifjellet 150 år etter at Vinje vandret den samme stien. Berge var selv en foredler i både skrift og tale av vårt nynorske språk. Sollia.nets bilde er fra vandringen i Vinjes fotspor under Fossedagene 2010.
Solliværingene takker Berge Furre for det han stod for og fikk gjennomført, og vi lyser fred over minnet.
BB