Grankorsnebb

Publisert 12.11.2014 11:19

Dagens fugl: Grankorsnebb (Loxia curvirostra)

 Hans Petter Kristoffersenimage0041

Vi har tre korsnebbarter i Norge, gran,  furu- og båndkorsnebb. De to førstnevnte hekker fast hos oss, mens båndkorsnebb har hekket noen få ganger, blant anna i Trøndelag. Felles for alle tre artene er deres spesielle nebb og de vakre fargene.

 Nebbets form er en svært god tilpasning til hva den eter. Over og undernebbet krysser nemlig hverandre og dette gir fuglene en god mulighet til å åpne skjellene på gran og furukongler for så å kunne plukke ut de næringsrike frøene. Frøene modnes ofte ganske tidlig på året og dette gjør at korsnebbene har foretatt seg nok en tilpasning, nemlig at de må legge egg når frøene er på sitt beste. Det er derfor vanlig at grankorsnebb har egg og unger i februar og mars, noe som igjen kan føre til at reiret med rugefugl og egg eller unger ofte kan snø helt ned. Nevnes må også de flotte fargene som fuglene er utrusta med. Hannene er karminrøde, mens hunnene er grønngule. Ungfuglene er mer gråaktige med svartflekka underside.

 image0083

Grankorsnebb er en typisk granskogens art. Den har derfor sin hovedutbredelse i de store barskogsområdene på Østlandet og i Trøndelag. De fleste vil nok si at de ikke kjenner eller har sett denne arten, og det er nok både rett og galt. Den er absolutt ingen fuglebrettart, men det er ganske vanlig å observere småflokker med korsnebber som flyr over hodene våre uten at vi vet hva det er. De streifer nemlig mye rundt utenom hekketida, men du trenger å kjenne lokkelydene for å være sikker på at det er nettopp den arten. image0094

I hekketida lever den skjult høyt oppe i grantrærne og gjør lite av seg. Fordi den er så avhengig av frøene i grankonglene, er det naturlig at i år med stor kongleproduksjon for gran vil også bestanden av grankorsnebb øke. Derfor ser vi mer grankorsnebb etter gode kongleår.

Grankorsnebb hann i praktfull rød drakt. Foto Thor Østbye

 image0062 (1)Grankorsnebb hann fotografert på Lista i oktober i år. Sjøl om den heter grankors-

nebb, kan den også observeres i furu. Foto Hans Petter Kristoffersen