Grana blomstrer
Hvis du kikker opp i toppen på trærne nå om dagen kan du kanskje få øye på de røde hunnblomstene til grana. Etter hvert vil de bøye seg nedover og bli til det vi kaller kongler.
Lenger ned sitter hannblomstene som snart vil slippe ut enorme mengder med gult pollen.
Pollenet spres med vinden, og noen ganger kan det være så mye at det ses som store støvskyer i granliene så vann, biler og utemøbler dekkes med gult pollen.
For at grana skal blomstre og danne frø, er det mye som må klaffe. Først må den ha en varm sommer for å danne blomsteranlegg. Når blomstene kommer våren etter, må det være nok tørrvær og vind til at pollenet fra hannblomstene får bestøvet hunnblomstene. Hvis bestøvningen går i orden, dannes det frø, men det er slett ikke sikkert at frøet blir modent. Er sommeren for kjølig, blir det ikke modne frø. Det skjer stadig vekk i høyereliggende strøk, så der må grana finne andre metoder for å formere seg.
Der det er for kaldt til å lage modne frø, formerer grana seg med senkere. Du har sikkert lagt merke til at grana ofte står i grupper i fjellskogen, gjerne et gammelt tre med en ring av yngre trær rundt.
De yngre trærne er egentlig kloner av det store treet. Det store treet har lavtsittende greiner, såkalte senkere, som blir presset ned på bakken og danner egne røtter. Greinene bøyer seg etter hvert oppover og blir på den måten til et nytt selvstendig tre.
- Furua blomstrer litt senere enn grana, men det er en annen historie ...
Kilde: snl.no