Fossekallen

Publisert 30.01.2014 17:46

Hans Petter Kristoffersen er ivrig  ornitolog. Vi vil ved jevna framover publisere artikler fra han her på sollia.net.Første fugl er ikke tilfeldig:
Fossekall (Cinclus cinclus) 

Det var flere ting som pekte på at fossekall måtte bli Dagens fugl i dag. Det hele startet med en fossekall, den er her hele året og ikke minst så er den kåret til Norges nasjonalfugl. Den er også symbolisert i logoen til NOF. 

image0082

 Men fossekallen ble valgt til Norges nasjonalfugl gjennom ei kåring i radioprogrammet Nitimen i 1963, det er altså over 50 år siden. Det var nok ikke tilfeldig at valget falt på den fordi det er en art som passer godt inn i det relativt robuste klimaet vi har her til lands. Den er utbredt over hele landet, også ganske høyt til fjells, og lever sitt liv langs fosser og stryk i elver og vassdrag. Vi ser den oftest når den sitter på iskanten og plutselig hopper ut i vannet og dykker ned på bunnen på jakt etter insekter og andre dyr i vannet. Den bruker vingene som redskap til å komme seg framover under vann. En spesiell egenskap ved fossekall er at den har massive og ikke luftfylte knokler og det er ikke vanlig blant flygende fugler. Dette utnytter den bl.a. ved at den kan gå på bunnen når den dykker uten å flyte opp. 

Fargen på fossekall er brunsvart med et stort hvitt parti på brystet. Når den sitter på iskanten så har den en karakteristisk «neiende» bevegelse og du kan ofte høre en karakteristisk lokkelyd, tsitt-tsitt-tsitt.

 image0123
Fossekall i typisk positur ved iskanten. Foto: Thor Østbye

 Det finnes totalt fem fossekallarter i verden, i Europa finnes kun den vi kjenner fra Norge.

 image0134
   Brunfossekall fra China 

image0175

Andesfossekall fra Ecuador

 image0186

Gråfossekall fra Canada
image0208Rødstrupefossekall som lever i Bolivi OG aRGENTIA

 image0197


    = hekking,        = overvintring,        = både hekking og overvintring

 Kartet viser fossekallens utbredelse i Europa