Fossedagene: utdeling av Maurstadprisen
Utdelingen av årets Maurstadpris til Merete Furuberg ble innledet av at Toralv Maurstad leste over høytaler Hans Børlis dikt "Stål" til ære for Merete Furubergså håret reiste seg på hodene våre.
Toralv Maurstad ville gjerne vært på Fossedagene i Sollia, men spilte teater i Oslo. Istedenfor sendte han en hilsen via høytalerne til Fossedagene og Merete Furuberg.
- Takk til fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning, for at du kom til Fossedagene i Sollia og æret Ann Merete Furuberg ved å overrekke henne årets Maurstadpris, sa programlederen Beate Eriksen før hun ga ordet til Dag som leste juryens begrunnelse:
Maurstadprisen gis til personer som kommer seg tilbake fra alvorlig sykdom eller annen livskrise. Toralv Maurstad var foranledningen til at prisen ble opprettet og gitt ham i 2016, etter at han med stor viljestyrke og hard trening kom tilbake til scenen etter et alvorlig slag våren 2016.
Ann Merete Furuberg
Ann Merete Furuberg er fra Grue Finnskog. Hun driver gård, har en lang akademisk karriere og verv som tillitsvalgt for nasjonale og internasjonale oppgaver.
Fra 2010 har hun vært valgt leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Hun ble senest gjenvalgt for en ny periode, 2016-17, på landsmøtet i 2016.
Da Merete Furuberg var midt i 40-åra, ble hun operert for kreft i underlivet. Fire store operasjoner, 31 strålebehandlinger og seks cellegiftkurer ble gjennomført i år 2000. Nye operasjoner kom til i 2013 og i fjor.
Fra 1. januar 2017 var hun tilbake som leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Småbrukarlagets leder er åpen om kreften, og snakker gjerne om sykdommen. Særlig snakker hun om tabukreften, den som rammer så mange kvinner: kreft i eggstokker, livmor og livmorhals. Hvert år får over 300 kvinner livmorhalskreft, 70 dør av sykdommen.
I 2001 var hun med på å etablere «Foreningen for gynekologisk kreftrammede», og sa ja til å være en talsperson. Siden den gang har hun gitt et utall intervjuer, også mens hun lå med slanger i kroppen på sykehuset. Og hun har holdt mange foredrag om underlivskreft for både kvinner og for menn.
Merete mener at alle kvinner som har trøbbel med underlivet bør sendes til ultralyd. Men det stopper hos politikerne, som mener kostnadene blir alt for store.
Merete fronter Kreftforeningens Sjekk deg-kampanje. Kampanjen skal få jenter til å ta celleprøve for å teste på livmorhalskreft.
Merete Furuberg har vært gjennom mer enn de fleste, men har klart å hente styrke både fysisk og mentalt til å komme tilbake.
Det er ikke funnet spredning, verken i vevs-prøver eller i de 20 lymfeknutene som ble fjernet og testet i 2016. Merete føler at hun enda en gang får livet igjen som gave.
Og hun skal bruke det til å leve og fortsatt yte sitt beste for andre kreftpasienter, familien og for bønder, småbrukere og bygdene.
Med Maurstadprisen takker vi for alt Merete Furuberg har gjort som forbilde for de som rammes hardt av alvorlig og livstruende sykdom.
Merete Furuberg takker for prisen
Selve den fysiske Maurstadprisen er i år en kurv flettet av never med hank av rogn - innsvidd Maurstadprisen 2017 og navnet på prisvinneren: Ann Merete Furuberg.
Den er laget av en 84 år gammel tømmerhogger, innvandret fra Finland. Kurven er fylt med produkter fra produsenter langs Nasjonal turistveg Rondane. Kurven med innhold er sponset av Stor-Elvdal bonde og småbrukarlag.
Under middagen på Rondane Gjestegård etter kulturprogrammet i Fossen fikk Merete Furuberg overrakt blomster av Ståle Støen fra Hedmark Bonde- og Småbrukarlag.
Nedenfor gjengis diktet Stål av Hans Børli.
Stål
av Hans Børli
Jeg holder av dette livet!
Skogsarbeiderens takløse liv,
åpent for regnet og vinden
og stjernenes kloke blikk.
…
Morgenturene fram til hogstfeltet
når sol gyller skodda
så hele gryet skinner
som et blondt, utslått kvinnehår.
Kvilestunda ved elden. Kveldene
når trøtthet gror i kroppen
og du benker deg under lampen og bryter
brødet, hverdagens signede hostie – –
Ja! Jeg holder av dette livet!
Himmelen hviler på det
som på ei blå åsrand.
Gjennom de tunge dagsverk
skrår lys fra den evige sol.
(fra Dagene, 1958)
B.B.
H.S.