Foran Fossedagene 2018 - info om lørdagsprogrammet

Publisert 24.05.2018 07:00

Fossedagene i Sollia 2018: 31. august - 2. september

Festlørdag ved Atnbrua

Dette er selveste Fossedagen med stor F. Det går i ett med spennende programposter fra tidlig formiddag til sene nattetimer for de som vil mingle utover i ly av det myke nattemørket. I gamle dager minnet det seterbudeiene at det snart var slutt på friheten i hverdagens arbeid og helgenes frierbesøk. Frierbesøk foregår fortsatt i de mandelmyke høstnettene, men seterbudeiene er historie – iallfall i tradisjonell forstand. Men de er ikke mindre attraktive de som bruker setrene nå heller, spreke villmarksjenter og vakre gutter med glimt i øyet.

Mange kommer når markedsplassen åpner klokka ti. Da ligger godbitene og venter, bokstavelig for kortreist snadder i matveien, fristende håndverksprodukter og overraskelser fra nye salgsboder.

For barna er det natursti, luftgeværskyting, instruksjon i fluefiske, kurs i håndverksteknikker og muligheter for munngodt fra Sjokoladelåven og utegrillene, og muligheten for å være med fra fisken fanges i garna til den spises som varmrøkt ørret i flatbrød og rømme. For de foreldre som vil rusle litt alene på arenaene ved Atnbrua er det egen barnehage og leikeplass med kyndige leikeledere.

Det blir en salgsutstilling med fristende kunst og kunsthåndverk, fotogruppa har salgsutstilling av utvalgte foto og fotoprodukter, og på markedsplassen syder det av publikum og bodaktører uten juggel bak disken. Husflidsprodukter, lokalprodusert mat –sjokolade, bakst og pølser, informasjons- og rekrutteringsboder, luftgeværskyting, miljøprodukter og salg av skoleelevens produkter.

Ingen skal måtte gå sulten fra arenaene på Jomsborg og Vannbruksmuseet. Det er kafé med varm og kald mat, rettigheter for drikkevarer, uteservering fra ny grill og tradisjonsretter som munk og varmrøkt ørret. Vafler er et selvsagt tilbud.

Det blir åpne museumsanlegg med smed i smia, sag i drift, vasking og plantefarging på vaskeplassen. Temautstillingen Jakt, fangst, fiske og friluftsliv. Den Norske Turistforening (DNT) 150 år byr på ukjente bilder, friske historier, unike gjenstander - og noen overraskelser.

Det er fri transport Jomsborg-Vannbruksmuseet og mulighet for å oppleve hesten som bruksdyr med hestetransport i kjøring mellom Jomsborg og vannbruksmuseet. Garantert kommer det en fjert og noen solide hauger med hestepærer på Fv 27. Det er mange som ikke har opplevd akkurat det – nå er muligheten der.

Det årlige kulturprogrammet ved Fossehuset skal by på overraskelser med unge talenter og gamle stjerner, priser og presentasjoner og meget mere. Et høydepunkt er når fløterdammen trekkes og nåler tas inn før vi trolig slipper litt tømmer gjennom fossen – et minne om gammel stokkedans i Atnafløtingen.