Fløterhatter og dyremasker på Fossegalleriet

Publisert 29.08.2016 07:00

Inger Opseth

Toving av ull var før en ferdighet de fleste kunne utføre, men som det krevdes øvelse og innsikt for å gjøre med høy kvalitet. På slutten av 1980-tallet kom det en bok, Filting av ull. Dermed våknet det en større interesse ettersom det ble deling av kunnskap og økt ferdighet hos utøverne.

Før i tida foregikk tovingen gjerne på kjøkkengolvet med lunkent grønnsåpevann og nykardet ull. Det er viktig å legge opp ulla etter et visst system slik at den binder materialene og holder fasongen etter tids bruk. Tovede tøfler og solide vintervotter forsterket med skinn i grepet, var vel noen av de vanligste produktene her i Sollia – men også hodeplagg og innleggssåler.

 Lekker fløterhatt av tovet ull 202Inger Opseth med fløterhatter

I anledning hovedtemaet fløting har filtmaker Inger Opseth laget en del fløterhatter etter gammel modell. De blir stilt ut i Fossegalleriet på Jomsborg under Fossedagene, og de er til salgs. Om det er laget for få hatter nå, blir det anledning til å bestille hatter som senere levering.

Når fløterhattene var utslitte, fikk de nytt liv den gang det vart fløting. Da ble de klipt og sydd som yttersåle på solide sokker til å bruke på lunner og andre steder der tømmeret var glatt og måtte forseres. De gamle fløterne hevdet at det bare var neversko som festet bedre på vått tømmer.

Bjørnemaske av tovet ul Dyremasker en levning fra jakt med pil og spyd

Inger lager også naturtro dyremasker. I dag blir de mest brukt av barn som leker seg inn i roller som ulike dyr: bjørn, ulv og rev, kanskje hare også. Maskene blir individuelt utformet og gir brukeren egenskaper ut fra utseendets detaljer. Men maskene er kunstverk og tåler gjerne en hedersplass på veggen. Fossedagene blir en sjelden anledning til å se denne ferdigheten satt ut i livet.

 Bilder i tovet ull

Ull har gode egenskaper for å bli farget så vel med naturlige materialer som med moderne framstilte fargestoffer. Innblanding i bilder og skulptur kan gi de mest overraskende og spennende visuelle effektene. På Jomsborg er det hattene og maskene[B1] [B2]  som skal rå grunnen. Tovede bilder, klær, dyrefigurer og andre produkter må vente til et annet år.

 Norske filtmakere

Norske Filtmakere er en forening for profesjonelle filtmakere som Inger var med og startet i 1994, og som hun har vært med i styret for. Norske Filtmakeres medlemmer over hele landet har i høy grad vært med på å utvikle dette gamle håndverket til et tekstilhåndverk for vår tid, hvor både kunstnere, lærere, terapeuter og håndverkere tar i bruk tovingen som uttrykksmiddel. Foreningens mål fra starten av har vært å fremme kvalitet og utvikling, samtidig som medlemmene ville gi hverandre et faglig miljø å jobbe ut i fra.

 

BB

 

Bildetekster:

<208> Inger Opseth kommer på Fossedagene 

<202> Lekker fløterhatt

<217> Bjørnemaske