Etter Fossedagene: Suksess med å kaste på stikka

Publisert 09.11.2019 10:40

1-IMG_0536
Bildet: Stikkegeneral Ole Sollien gratulerer innlandsmester (og uoffisiell norgesmester) Stein Worren med første napp i vandretrofeet: en H7-5-øring lent mot stikka på sokkel av malmfuru fra Sollia. Takk til Jan Helgesen som lagde trofeet for arrangøren til Fossedagene 2019

Knepen seier til seniorkasterne på årets Innlandsmesterskap i Å kaste på stikka

Fossedagene 2019 tok i år opp en gammel aktivitet: konkurransen Å kaste på stikka. Det var mange sop prøvde seg, noen for første gang, andre med etablerte kasteteknikker opptrent gjennom mange år  for 60 og 70 år siden.

Å kaste på stikke

Når de første barflekkene viste seg om våren før i tida, kom femøringene fram. Da var det på tide å komme ut i vårsola og nyte vårvinden og snøsmeltingen. Konkurranseinstinktene ble skjerpet, og muligheten pirret for å bli førstemann til å romle potten, dvs. alle myntene som i en omgang hadde blitt kastet mot målet, stikka, for å komme nærmest.

Å kaste på stikke var for både voksne og barn. Sjelden konkurrerte de sammen, men når f.eks. skogsarbeiderne var hjemme fra skogen i helgene, hendte det titt og ofte at de møttes i nabolaget for å konkurrere med å kaste på stikke. Da var det morsomt å se på, pengene satt løst og det kunne bli eventyrlige potter med hauger av mynt.

Barn kunne nok prøve seg hver dag etter skoletid, særlig skjedde det i tida mens solliaskolene enda hadde internat for de som bodde lengst unna. Da ble ettermiddagene lange og lysten på spenning var til stede.

1-IMG_0501
Bildet: Innlandsmester 2019 i å kaste på stikka: Stein Worren (73) fra Gjøvik t.h.  ble beste kaster med 1 mm mellom stikka og kanten på 5-øringen. Fra v. Bjørn Brænd og stikkegeneral Ole Sollien

Innlandsmesterskap og uoffisielt norgesmesterskap

Arrangøren av Fossedagene i Sollia takker for femøringene som folk villig har gitt fra seg for å kunne bli tatt i bruk når det å kaste på stikke tas fram i lyset igjen. Dette blir nå en årlig konkurranse som arrangeres første lørdag i september på plassen foran Lokalet Jomsborg under arrangementet Fossedagene i Sollia.

I år samlet konkurransen deltakere fra fjernt og nært. Yngste deltakere var fire år, de eldste over 80. Yngste klasse var under 14 år, den gamle grensen for konfirmasjon og dermed definert som voksen - med ansvar for å flytte hjemmefra og ernære seg sjøl. Kasteavstanden var fire meter. Eldste klasse, voksne over 14 år, kastet fra fem meters hold.

43 deltakere knivet skarpt –slik det også var før i tida, beste kast landet 1 mm fra stikka. Men det var knivskarp konkurranse. De nest beste kastene havnet 2 mm og 3 mm fra. I alt ble det kastet over 900 femøringer mot stikka. Underlaget var som det skal være, uforutsigbart med hensyn til sprett ved landingen og ulikt vanskelig å klinke unna for de kasterne som prøvde det.

Noen konkurrerte med seg sjøl, andre om hvem som skulle betale for kaffe og biteti – akkurat som i gamle dager. Mange gravalvorlige tødde opp og prøvde seg på barndommens

1-IMG_2604
Bildet: Nøyaktige målinger av avstand mellom stikke og kanten på mynten er krevende. Stikkegeneral Ole Sollien hadde målestokk og mikromåler til rådighet!

Arena og beste kaster hadde årelang erfaring – resultatet for gjøvikingen Stein Worren (73) ble en avstand til stikka på én millimeter. Vinneren av yngste klasse, Kristian Hemli (9) fra Sollia håret bak med to millimeters avstand. De rutinerte seniorene Øyvind Lien og Hans Sollid hadde begge tre millmeter, men Øyvind hadde beste 2. kast, og dermed dømt foran som toer i klassen.

1-IMG_2607
Her tror nok Øyvind Lien t..v. og Hans Sollid at de hadde seieren i lomma.....

1-IMG_0513
Bildet: Her skal vinneren romle som førstemann. Detter er spennende

1-IMG_0519
Bildet: Her er det romlet. Mynt eller kron?

Resultater

1-IMG_0489

Stikkegeneral Ole Sollien med de beste i yngste klasse, dvs under 14 år (den gamle konfirmasjonsalderen): Kristian Hemli (9), Sollia,  2 mm, Bjørn Jakobsen Brænd (9), Oslo, 6 mm, Vilde Ekern (11), Biri, 5 mm. Premie – boka Martins hemmelige hemmelighet av Unni-Lise Jonsmoen

Juniorklassen under 14 år:

 

1 Kristian Hemli, (9), Sollia, 2 mm

2 Vilde Ekern, (11), Biri, 5 mm

3 Bjørn Jakobsen Brænd, (9), Oslo, 6 mm

Seniorklassen over 14 år:

1 Stein Worren,(73), Gjøvik, 1 mm

2 Øyvind Lien, (59), Stor-Elvdal, 3 mm, best nest beste kast

3 Hans Sollid, (74), Alvdal, 3 mm

 Vandretrofeet får vinnernavnet og avstanden svidd inn på sokkelen. De beste i hver klasse får diplom.
1-IMG_2527
Bildet: Vandrepremien var laget av Jan Helgesen i malmfuru fra Sollia.
           
H.S.