Etter Fossedagene: Stubbebryteren

Publisert 09.10.2019 07:00
1-19 0906 stubbebryter 1Stubbebryteren var ett av elementene i utstillingen om bureising i Vannbruksmuseet under Fossedagene. Desverre fikk den litt liten oppmerksomhet all den tid den var plassert på øversida av gjerdet mot jordet ovafor plassen foran Vannbruksmuseet. Men det var ganske enkelt ikke mulig å finne plass til den inne på parkerinsplassen foran Fosehuset.

Til stor hjelp
Litt skilting nå gjør seg, noe som vil kunne gi stubbebryteren den plassen den fortjener i en slik sammenheng. Det er i alle fall at faktum at denne arbeidsredskapen var til uvurderlig og helt nødvendg hjelp for bureiserne som hadde nok av gjenstridige stubber å baske med når ny jord skulle legges under plogen. En slik stubbe var på mange måte som å baske med ei visdomstann for en tannlege, røttene spriker til alle kanter og gjør det nesten kul umulig å rikke noen ting, dersom en da ikke hadde en stubbebryter.
Men før den kom var det bare å sette igang og kutte disse røttene med den handredskapen en hadde,
På bildet over ser vi den lokale eksperten Jan Helgesen og Øyvind Lien demonstrere hvordan dette fungerte, Legg merke til denne geniale kloa som har har fått tak på stubben. Så var det bare å sveive, men den som trur at det var lett match, burde prøve.
1-19 0906 stubbebryter 2 Her diskuteres detaljer med Bjørn Brænd som hadde lagt ned et kjempearbeid med denne utstillingen som står i Fossehuset over neste sommer. Da får en rikeliog anledning til å studere dette mekaniske "monsteret".

1-Hans Dalen som nybrottsmann. august 1926Og bare for å minne om det. Her ser vi bureiser Hans Dalen med den redskapen han hadde å hjelpe seg med den gang på begynnelsen av 30-tallet da han ryddet ny jord på bruket sitt nordi Nessgrenda.

H.S.