1914

Publisert 16.05.2014 02:32
214343711660E412351Jubileumsutstillingen 1914 og Sollia
 
I 1914 stod nasjonen parat til å markere de 100 åra som hadde gått siden Norge først var et selvstendig rike med egen konge for noen måneder sommeren 1814, løsrevet fra tvillingrikene Danmark-Norge og før unionen med Sverige ble et faktum.
 
En nasjonal hovedmarkering var Jubileumsutstillingen på Frogner i Oslo i tida 15. mai - 11. oktober 1914. Utstillingen var en verdensutstilling som skulle markere hundreårsjubileet for Norges grunnlov og ellers vise utviklingen fra et tradisjonelt bondesamfunn til industrisamfunn. Det ble bygd opp 216 hus spesielt for denne utstillingen, og det var bred presentasjon av det nasjonalt ypperste av kunst, idrett og friluftsliv. Ett av husene som skulle vise norsk tømmermannskunst finnes i dag i Sollia - husene ble solgt etter at utstillingen var over og flyttet til ny bruk andre steder. Over 1,5 millioner besøkte utstillingen, med et rekordbesøk for en enkelt dag 17. mai med 30 000 og hele 120 000 besøkende på utstillingens siste dag. Mange solliværinger reiste på sin første tur til Kristiania denne sommeren. Alle kom begeistret hjem.
 
Det var her at Harald Sohlbergs Vinternatt i fjellene ble presentert i sin endelige form som oljemaleri - etter at mange studier og versjoner var fullført før gjennom åra 1900-14. Som kjent er Harald Solgberg et av hovedtemaene på årets Fossedager 5. - 7. september.
 
Atnbrufossen vannbruksmuseum har en aktuell maskin å presentere dette året, nemlig den høvelen som står på saga den dag i dag, og som er kjøpt fra standen på Jubileumsutstillingen for levering ved Atnbrua. Den var i sin tid blant det ypperste som kunne skaffes innenfor sagbruksteknologien, med priser for innovasjon og funksjonalitet. Den ble kjørt med hest fra Atna. Benytt anledningen på Fossedagene til å se høvelen og panelprofilene den kunne levere.
 
Når vi først presenterer Jubileumsutstillingen kan vi vel også nevne at solliværingen John Sollien hadde et betydelig arrangøransvar for skogbruks- og jaktavdelingen. Det kommer vi tilbake til her på sollia.net.