Mogrenda mannskor
- - Per Modahl
Under fredagsprogrammet på Mogrenda under Fossedagene 2017 fortalte Per Modahl (bildet) om Storbekken Mannskor. Dette manuset er bastert på hva han fortalte på Mogrenda samfunnshus
I krigsårene var all møtevirksomhet vanskelig. Særlig i de små og gjennomsiktige grender var det strengt kontrollert, og ulovlig å drive noe særlig foreningsvirksomhet. Det var også reiserestriksjoner. Festlige sammenkomster var det derfor lite eller ingenting av.
Starten
Vi kan tenke oss at dette var et stort savn i bygda vår også. For å gjøre noe med dette innkalte Håkon Utti til møte den 20. januar 1945 for å stifte et mannskor. Det ble sendt ut forespørsel i Atndalen, Sollia og på Mogrenda.
Stiftelsesmøtet ble holdt på Nygård hos Helga og Torvald Modal. Garden som da lå 1 km sør for Mogrenda, ble revet i 1958.
Det første styret så slik ut: formann: Anstein Tangen, kasserer: Torvald Modal, styre medl. Oskar Øverby, dirigent: Håkon Utti.
Alle disse satt i styret i de 10 første åra, noen helt til slutten i 1967.
Formenn
Anstein Tangen satt som formann fra 1945 til 1960, Asgeir Fosseng fra 1960 til 1964, og Torvald Modal fra 1964 til 1967.
Det var slutt i 1967. Den siste opptreden vi kjenner til var at koret sang «SØLVET» av Ibsen i en begravelse i Atneosen kirke dette året.
Verdifull hobby
Sangen ble en verdifull hobby for alle de aktive, - og et godt avbrekk i hverdagen. Det hadde stor betydning for livet til alle i den vesle grenda, og alle støttet godt opp om koret. Det var alltid mange passive medlemmer, og fra starten av var det 24 aktive medlemmer!
Koret samlet folk til konserter og festlige tilstelninger, og de var aldri vonde å be om noen trengte bistand til hva som helst.
Glede
Sangerglede og humør skortet det aldri på. De hadde evnen til å finne fram sanger som publikum likte, og var aldri redde for å bruke sanger med stor utfordring til den enkelte sanger. Av brukte komponister kan nevnes Bellmann, Taube, Prøysen, Storbekken, John Paulsen, Bjørnson og Halvorsen. De hadde også lokalt stoff arrangert for kor, slike som «Solliasangen», og «Atnglopen høyt seg hever».
I dag snakkes det fortsatt om framføringen av «Vesle Magni» av Ivar Skårset med Kåre Utti som solist, og «Kammersglaset» av Egil Storbekken.
Sangerglede, kvalitet og humør smitter alltid over på de som hører på, og denne evnen hadde dette koret.
Opptredener
I jula sang de alltid i Atnosen Kapell og Sollia kirke. Vi er kjent med at koret hadde konserter blant annet i Sollia, Atna, Koppang, Mykleby, Opphus, Rendalen og Mogrenda. De deltok også på forbunds og landssangerstevner, som for eks. i Løten, på Lillehammer, Trondhjem, og Koppang.
Jeg vil også nevne at de deltok ved avdukingen av bautaen over Anders Fosvold på Atna i juli 1958, og det snakkes ofte i ettertid om en konsert i Røros Kirke der koret framførte *Vesle Magni»» med Kåre Utti som fremragende solist.
Øvelsene
Øvelsene ble holdt i den gamle skola på Mogrenda, og senere i det nye samfunnshuset fra 1959.
Det var 10 mil mellom den sangeren som bodde nørdst i bygda og den som bodde synst, men det var sjelden noen som skoftet et møte.
Full innsats
Det var alltid full innsats av hver sanger overalt hvor de opptrådde, om det var grendetilstelning eller stevne. Jeg er sikker på at kriteriene for å være et godt fungerende kor alltid var tilstede. Slik som godt kameratskap, stor trivsel fordi det ble stilt krav til sangerne om å kunne stoffet godt, noe alle gjorde. De hadde et godt program, en god plan og ikke minst en dyktig dirigent med glød. Det er spesielt, i hvert fall i våre dager at en dirigent øver inn stemmene i et kor med trekkspill!
Tidens tann
Mogrenda var imidlertid ikke noen grend med tilflytning, og ungdommen reiste ut. Dette skaper problemer for mangt, også for gode kulturaktiviteter.
I 1967 møtte bare 9 medlemmer opp på årsmøtet, og koret måtte gi opp. Noen medlemmer var med i Koppang Mandskor et par år, men ga seg etter hvert.
Her synger Storbakken Mannskor i bursdagen til Olaf Mellemstuen på Hanestad-Nysetra i påsken 19??.
Fra Sverre Rønningen har redaksjonen fått hjelp:
Diirigent er som vanlig Håkon Utti
Første rekke (tenorer) fra venstre:
Bjarne Mathiesen, Sverre Øverby, Kåre Uthi (sopran), Asgeir Fosseng og Asgeir Modahl.
Andre rekke fra v. Trygve Rønningen ( andre tenor), Torvald Modahl, Arnstein Tangen, Hallgeir Øverby, Rolf Tangen, Embret Mohaugen.
Tredje rekke (bass) fra venstre Olav Øverby, Hans Mohaugen, Olav Eggen, Oskar Øverby.
Per Modahl
H.S.