Historia om Buvollen (Fagervoll)

Publisert 21.03.2019 13:32
1-Rondane fra Blæsterhaugen 040604
Foto: Hans Sollid
Vi ser først litt på dette oversiktsbildet som viser inngangen til Rondane fra sørøst.
Bildet
:
1. Båthuset til Peder Nesset som i mange år fraktet turister over Atnasjøen til Buvollen(Fagervoll)
2. Buvollen (Fagervoll)
3. Rondesjå der den dyrka marka til garden på Buvollen lå.
4. Musvolsetra
5. Bjørnhollia

Buvollen(Fagervold)

Navnet på plassen der frøningene hadde sine fiskebuer nørdst i Atnasjøen var opprinnelig Buvollen som er en god beskrivelse av hva som foregikk her. Navnet Fagervoll kom fra Pål Stakstoen som gardsbruk her som basis for sitt turistkvarter oppe på Musvolsetra. Navnet Fagervoll klang vel bedre i turistenes ører enn Buvollen. Det er Fagervoll som i dag brukes på kartet.

Buvollen (Fagervoll) -  (bildet) ligger i nordenden av Atnasjøen på østsida og danner på mange måter en inngangsportal til Rondane fra denne sida. Før gikk nesten all trafikk av fotturister over Atnasjøen med båt og over Fagervoll og vegen videre oppover gjennom Musvolsetra og videre til Bjørnhollia.

1-16 1110 Atnasjøbåten første gang med motor1910-0
Foto: Musea i Nord-Østerdal
Les mer om denne båttrafikken i en tidligere artikkel her.

Når det ikke var noen som kunne drive rutebåttrafikk over Atnasjøen og det ble bru over Atna ved Straumbu, vart det slik at nesten alle fotturister gikk den vegen. Trafikken her har blitt enorm og den ble ikke mindre etter at Nasjonal Turistveg bygde sitt anlegg på Straumbuplassen.

Vinterstid

Vinterstid er det stor trafikk over Fagervoll med utgangspunkt fra parkeringa ova Furulund på FV 27.

Sommerstid

Sommerstid ligger Fagervoll der i dag som en slags enslig oase med fiskebuer der de mange husene ligger der litt ulogisk i forhold til bruken som fiskebuer.

1-18 0516 Fagervoll
Bildet: Buvollen (Fagervoll) med fiskebuene nede ved sjøkanten og husene etter gardsdrifta lenger oppe på vollen

Historia om Buvollen (Fagervoll) som gard

På Buvollen (Fagervoll) har sør-frøningene hatt hus fra gammel tid. Fisket i Atnasjøen betydde mye for dem all den tid det er lite med fiskevatn i fjella mellom Gudbrandsdalen og Atnasjøen innenfor Sør-Fron sitt område.

Hvor mange hus det har vært her er vanskelig å si. I dag er det tre private fiskebuer som eies av til sammen ti garder i Øverbygda i Sør-Fron.

Men Buvollen (Fagervoll) har ei historie som ikke er så kjent. Fagervold har nemlig i ei tid vært en gard, i tillegg til å være kvarter for fiskebuer til frøninger.  Gardshusa ligger litt oppe på vollen, mens jordene (Rondesjå) lå et  lite stykke ova garden. Du går forbi dem på vegen mot Bjørnhollia. I tillegg hadde garde seter på Musvolsetra.

Det spesielle er at det var Fron-Atndal bygdealmenning som eide grunnen både nede på Fagervollen eller Buvollen som er det navnet de bruker og Musvolsetra. Begge deler ble leid bort til Pål Stakston, denne pioneren innen turisme i området som Edvin Finstad omtaler i sin kronikk om bl.a. Musvolsetra – les mer om det her.

Leide Buvollen

Fra 14. april 1909 leide allmenningsstyret for Fron-Atndal Bygdeallmenning bort Buvollen til Paul Stakston « paa hans og kones levetid for en aarlig avgift af kr. 5.00»

Pål Stakston hadde de siden 1888 leid Musvolsetra og drev med turister om sommeren i tillegg til ordinært seterbruk.  Så sent som i 1900 går det fram av folketellinga at han var gift med Martha  Gjermundsdatter Trønnes fra Atnbrua og at de var bosatt i Oslo om vinteren.  Martha  Gjermundsdatter Trønnes døde i 1901, 37 år gammel. Paul giftet seg så med Marie Gedine Nesset fra Midt-Nesset i Sollia i 1906.

Den første tida de var gift bodde de på Musvolsetra også om vinteren. Når de begynte å bo på Musvolsetra vites ikke.

Pål var mye borte og Gedine måtte greie seg mye alene. De tok til seg Embret Finstad i 1906 for at Gedine ikke skulle være så mye alene.  

Garden

Pål Stakston hadde planer om å bygge hus på Buvollen slik at dette kunne bli garden deres. Gjennom 30 år bygde så Pål opp Buvollen eller Fagervoll som han kalte garden.  Dette gjorde Pål helt for egen regning, men han fikk rett til materialer fra allmenningsskogen til vedlikehold av husa. Så snart han fikk bygd vinterhus nede på Fagervollen, flyttet de ned på og bodde der om vinteren. Når dette skjedde vites ikke.

uten navn 2
Bildet: Pål Stakston sammen med skiturister
Foto: Musea i Nord-Østerdal

H.S.

Rondesjå

I 1921 kjøpte Pål Stakton 40-50 dekar av Arthur Mathiesen & Co AS. De eide Vassbulia og dette arealet lå utenfor det området som Sør-Fron Atndalsalmenning hadde holdt tilbake etter salget av Vassbulia til CC Bruun (1871) som senere solgte Vassbulia til Mathiesen ( 1897 - ). Se tidligere artikkel om dette.

Fagervoll ligger noen få hundre meter opp fra Buvollen langs setervegen til Musvolsetra og Bjrønhollia. Der dyrket han ved hjelp av Embret Finstad opp et bra jorde der han bygde låve og ei stue. Denne låven brant ned for en del år siden etter at et bål som neon turister hadde hatt der, blusset opp igjen i den strie vinden palmelørdag.

Rondesjå har hverken Sør-Fron Bygdeallmenning eller Mathiesen noe med. Det er slektninger av Pål Stakston som eier eiendommen i dag.

uten navnGardsbruk
Sammen med setra vart nå Fagervoll et brukbart gardsbruk. Våren 1943 hadde de fem kyr, tre kalver, 26 geiter og en hest.

Pål Stakston dør 27/12-1943

Etter at Pål Stakston døde, flyttet enka Gedine etter hvert tilbake til sin heimgard Midt-Nesset og bodde der til hun døde i 1953. Når dette skjedde vites ikke.



Bildet: Støtta med teksten "Her møtte Jo Gjende bøygen" sto lenge på Buvollen (Fagervoll) før den i moderne tid ble flyttet til brua over Atna ved Straumbu.
Foto: Musea i Nord-Østerdal




Setring på Fagervoll

Tina og Hans Dalen leide Fagervoll som seter tre år (1953-1955) på veg ned fra Fagerlisetra der de hadde setret i mange år (siden 1928). Fagerlisetra ligger litt lenger opp og sør for Fagervoll, omtrent på høyde med Musvolsetra.

I dag

Ved Gedine Stakstoens bortgang i 1953, gikk husene på Fagervoll vederlagsfritt tilbake til Sør-Fron Bygdeallmenning som en følge av en klausul i leiekontrakta med Pål Stakston der det står:» Husene oppføres og bekostes af forpagteren i sin helhet. Ved dennes og hustrus dødelige afgang overgaar disse huse til Atnedalens almenning som ejendom uden vederlag».

Etter at Sør-Fron Bygdeallmenning igjen ble eiere av husene på Fagervoll, tok de i bruk hovedhuset til egen bruk for de som har bruksrett. Fjøset vart gitt bort til nedriving, og de andre husa vart leid bort til folk som satte dem i stand og bruker dem i dag som fritidshus. I dag er det tre hus som er bortleid.

Resten av bygningsmassen består av tre fiskebuer som eies av til sammen ti garder i Øverbygda i Sør-Fron.

Fiskeretten

Fiskeretten vart unntatt ved salget av Vassbulia til CC Bruun i 1871. Sjøl om den østre delen (på østsida av Atnasjøen og Nord-Atna) vart frahevda allmenningen i første halvdel av 1800-tallet, har de Med bruksberett i Sør-Fron beholdt fiskeretten i hele den nordvestre delen av Atnasjøen Dette er en hevdvunnen rett som de har benyttet seg av gjennom flere hundre år.  

Kilde:
Jon Bergdal: Fron-Atndal Bygdeallmenning. Publisert i Fronsbygdin 2018
Blanche Pay Dahl: Utviklingen av bosetting, eiendoms- og bruksforhold i Nordre Atnedalen