Setra til garden Kirkestuen på Gammelsetra

Publisert 01.09.2010 09:50

Bilde av restene av Kirkestuesetra. Foto Hans Sollid

Garden Kirkestuen ligger i Ytterdalen og var en husmannsplass under Sollien ved år 1700. Garden het da Sollistuen. Den var i sammenhengende drift som bygselsbruk i Solliens tid, dvs fram til 1726. Da kirken ble bygd i 1730-åra, fikk plassen navnet Kirkestuen.

Setra til Kirkestuen på Gammelsetra må antas å være fra etter 1726.  Garden hadde etter 1760-talet bygd vårseter på Småtjønnsetra. Denne setra ble trolig brukt som vårseter så lenge de setret på Gammelsetra. 
Det var jo litt av en forflytning fra Småtjønnsetrene over til Gammelsetra dit de flyttet etter 10. august. Da skulle alle utslåtter på Gammelsetra være slått og høyet tatt vare på i "løe og stakk".
Setra lå ca. 100 m rett ovafor Solligardssetra og er i dag ikke lett å finne.

Bilde av 1setervollen på Kirkestuesetra. Foto Hans SollidDu kommer først til den åpne setervollen.















Bilde av restene av løa på Kirkestusetra. Foto Hans SollidDet står att rester etter ei løe på nedre vestre kant av den øvre delen av setervollen













Bilde av restene av fjøset og kokhuset på Kirkestuesetra. Foto Hans Sollidog delvis nedfalne fjøs, kokhus under 50 m ovafor setervollen inne i tjukkeste granskogen.













Bilde av restene av seterstua på Kirkestuesetra. Foto Hans SollidSeterstue lå øversida av vollen lengst mot sør.














Bilde av restene av ei jønngryte på Kirkestuesetra. Foto Hans SollidRestene av ei jønngryte finnes ennå














Bilde av ei bordplate på Kirkestuesetra. Foto Hans SollidRestene av bordplata på seterstua

























Bilde av løa på Kirkestuesetra. Foto Hans SollidNår en studerer vegetasjonen rundt hustuftene, skjønner en at det er stygglenge sida denne setra ble fraflytttet.










Utskifting
I likhet med andre garder som hadde seter på Gammelsetra, ble det foretatt utskifting av bruksretten i Solliens skog i 1876/77. Her ble Kirkestuens seter på Gammelsetra gjenstand for bruksendring. Daværende eier klagde i likhet med de andre over utskiftingen og anket for å få overutskifting.
17. august 1886 ble det holdt skylddeling for Kirkestuen som var frasolgt Sollien ved kjøpekontrakt av 3. april 1886.
Skjøtet fra M. Finstad og L. Valmsneset ble utstedt 1/12-1886 og beskrev bl.a. at Kirkestuen ble sikret rett til nødvendig løv, ris og ved, never til husbehov øst for Kvernbekken og bruksrett til setra i setermarka. Setervollen på Gammelsetra ble skyldsatt for seg.
Ved skjøte av 21/12-1886 ble så Kirkestuen tilhjemlet Knut Lien for kr. 2000.
Nedlagt
Det er grunn til å tru at setra til Ingridstua, som er den setra som det ikke finnes merker etter i dag, ble fraflyttet før setra til Klokkerstuen led samme skjebne.  Grunnen til at setrene til Ingridstua og Klokkerstuen ble fraflyttet, vites ikke. Vi kan gjette på at det det var mer lettvint å bruke setrene som disse to gardene hadde på Småtjønnsetrene.
Setra til Ingridstua lå oppe i skogen et stykke ovafor og nord for Kirkestusetra. Der må du i dag være ekstremt godt kjent for å finne igjen restene av åren.