Arktiv: Historiske bilder
Bilde fra Sven Uthis 10årsdag
Foran fra v. Torbjørn Kjølhamar, Bjørn Åge Kulbulien, Stein Kjølhamar (foran), Eva Uthi (bak), Anne Lise Toften, Eli Finstad, Gerd Uthi og Jorunn Bjørnersen.
Bakre rekke fra v. Leif Toften, Sven Uthi, Margrethe Finstad , Ingeborg Sæter(foran), Gun Uthi (bak), Hjørdis Nesset (foran), Kari Finstad, Torgrim Næsset, Einar Kyrre Brænd (holder for ansiktet), Vidar Toften og Bjarne Kulstad.
Jo sin bursdag 23. februar 1960.
Grendas unger samlet på Amperhaugen. Vanlig traktement var smørbrød eller rundstykker og varm sjokolade. Somme ganger med krem. Etter uteaktivitet bløtkake. Brus var sjelden vare og som regel på bursdager om sommeren..Ellers kunne det vanke hjemmebrygget øl ..
Aktiviteten her var skirenn.
Til denne bursdagen vart det sydd startnumre med påmalte numre. Som bursdagsbarn fikk jeg velge først. Typografisk likhet gjorde at jeg (=Jo) valgte 7. Fetter Morten fikk da storøgd velge nnr 1. Feiltakelsen glemmer meg ennå! Det var ingen planlagt gest. Men ellers var det full innsats i sporet sjøl uten tidtaking. Langrenn ble ellers ikke arrangert. På skoleskirenna var det alltid hopp for gutta og slalom for jentene.
På bildet:
Fra v: Morten Brænd, Rønnaug Øvergaard, Ole Per Brænd,bak Siri Merethe og Sissel Brrænd. Ved bilen Per Ole Nesset (?), bak ham ukjent. Med ryggen til Jo Øvergaard, voksen som står framoverbøyd Rolf Øvergaard,Gisle Nordli, voksen person med ryggen til og topplue er Per Brænd, deretter Åge Morten og Lars Erik Tangen(?) Bakerst Per. S. Moen, så ukjent person, Ståle Gundersen og helt til h Harald Gundersen. Terje Nordli, Einar Asbjørn Brænd og Odd Kjøhamar er blant personene som står skjult.
Året er 1952. 2 solliværinger vil prøve lykken som fangstmenn på Grønland. Personene er fra venstre: Helge Nesset, Lars Ellevold , Egil Grindflek
begge fra Rendalen og Odd Uthi.
Bildet er tatt påbåten Polarbjørn som skal bringe dem til overvintring. Helge dro over på ny sesong året etter. Les mer om han her
Bureiserkjøkkenet med en moderne vedkomfyr var usets viktigste rom, her på Nordeng med mor Reidun Signy og datter Kari Signy Sæther, ca. 1954.
Kvinnekunnskap om kosthold, helse, strikking, søm og vev var en del av barneoppdragelsen og ble overført fra mor til datter. Skikk og bruk likeså.
l Fra Gammeskytterbana mot Nørdre Skærven. Fra v. Helge Nesset, skyttere Per S. Moen, Embret A. Brænd og Rolf Øvergaard. Foto Tjodolv Trønnes. Trolig tatt i 1938.
Symøte i Setra- ca. 1945-46.
Mostua på Mogrenda før huset ble ombygd. I forgrunnen Olea Mostuen ( 1837 - 1918)
Hoppprenn i Langtjønnbakken før stillasjen ble bygd.
Kalde rensjegere på toppen av Storvola. T.v. Olav Brænd og t.h. Magne Vågan.
Motivet på dette gamle postkortet er fra Atnbrua. Gardstunet i forgrunnen er Nørdre Moen , "Nordistua"i daglig tale. Østerdalsstua helt til venstre er Gammelstua i "Sy'stu'n". På are sida ser vi tunklynga Søre og Midt-Brænd med Brændvola attom.
Kortet er utlånt av Tor Rønningen.
Han var gjennom alle år en over snittet (også etter Sollia-forhold) ivrig jeger og en meget habil hagleskytter, ikke minst fluktskytter. Fotografen, hans svoger Per S.Moen det samme.
Bildet er tatt den 6.august 1937 på Søre Moen med Lykjestua og sommerfjøset på S Moen i bakgrunnen. Datoen er sikker fordi det er tatt på Oline Moen ( til høyre på bildet) sin 70 års dag-Kvinnen til v er nabokona Ragnhild Moen. "kårkjerring" eller føderådskone i Nordistua ( Nørdre Moen). Hunden heter "Treff". Fotograf er trolig Tjodolv Trønnes. Bildet er sendt som kort av Regine Moen,gift Sæther, og bosatt på Rustad,Elvedrum. Hun takker "for de mange brev og at hun alldels ikke har glemt dere i Sollia"
Oktoberbilde fra 1937. Det klassiske motivet mot Rondane og Atnsjøen med Søre Moen sin vår og sommerseter på Sjølisetra (" Systusetern nodpå Sjølia") Mannen i skinnjakke er ukjent..Fotografen var Tjodolv Trønnes som var en habil fotograf med mange bilder av arbeidsliv, mennesker og natur. Både fra Sollia, Stor-Elvdal og Antarktisk.. Flere av disse vil vi publisere her på sollia.net i åra frametter.
Bildet viser harejeger Tjodolv Trønnes. Det var på den tida at jegerne kledde seg skikkelig, slik som også skytterne gjorde når de møttes på skytebanen. Dette var altså lenge, lenge før Gore-Tex var oppfunnet. merkelig nok overlevde alle jegerne den gang også, til og med uten fjellduk!
Bildet er tatt i forbindelse med arbeid på vegen gjennom Kjøllene nord for Gravskardbekken i 1936. Fra v. ser vi John Brænd, K. Børke, John Nymoen, Alf Brænd, Thorvald Kulstad og Ivar Røste.
Organisert beitebruk har lange tradisjoner i Sollia. Atnerlien Hamnelag organiserte beitebrukerne på nord og østsida av Atna-elva. Dette bildet er tatt 24 september 1955 ved Løvrøstsetra. Fra venstre: Arnfinn Brænd,,Oldbjørn Per Moen,Asbjørn Brænd,Anton Brænd,Ole Kulstad,Gjermund Moen (delvis skjult),Syver P.Moen,Maurits Nesset, Per S. Moen og Solvor Moen med hunden Sissi.
Les mer her.
Bildet er fra brua over Setninga ved Buvollen. Buskapen på Sjøli skal hjem til kvelds for mjølking. Personen på bildet er ikke kjent. Kan noen hjelpe oss med navnet?
Bildet er tatt i Søre Lia omkring 1952 og viser fra v. Steinar Lien, Anne Marie Raddum og Eva Jorunn Lien.
'
Men behovet for markedsføring skjønte de allerede da. Her har de fått fotograf Elstad over fjellet for å lage prospektkort.
Brylluosgjester i Nordre Kulstad i forbindelse med bryllupet til Aslaug Jonsdatter Kulstad og Olaf Hagestuen. På bildet ser vi Jon Eriksen Kulstad (Bergset) og kona Karen sammen med sine seks av sine sju døtre. Foran fra v. Ingeborg, Anna og Magda. Bak fra v. Marie, Aslaug som denne dagen sto brud og Olga.
Olaf og Aslaug hadde tilsammen ti barn.
På Amperhaugen var det vindmølle fra 1939 til strømmen med Nord Østerdal Kraftlag kom i |957. Dette tårnet ble sveiset i hop av Reidar Nergård av brua over Atnfossen som ble sprengt i aprildagene 1940. Dette bildet er tattt i 1955.
Fra venstre nederst: Kari Heiberg, Margrehe Ellefsen og Sigurd Heiberg.
Øverst Stein Ove Helgesen,Arne Gunnar Ellefsen, Trond Ivar Wiehe og Per Ivar Brænd.
Tårnet stod slik fram till ca 1960 da bestemor Marie Øvergaard forlangte det fjernet ettersom herværende redaktør utviste store interesse med å klatre til topps i dette...
Tårnet og vindmølla ble på begynnelsen av 1970 tallet blitt til Uti-setra på Sjølisetra av Venjar for fortsatt strømproduksjon.
Bildet er tatt et av åra 1932-1934. Foran skytterhuset på den gamle bana ved Atnbrua.Fotograf Per S.Moen eller Oldbjørn Per Moen. Fra venstre: (bak og så forover) Ole P- Moen, Helena Nyhus,,Gudrun Moen,Gjermund Moen,Tjodolv Trønnes,Peder P. (Høye) Moen,Ole Midtnesset, Embret A.Brænd, Otto Kulstad, Rolf Øvergaard, Ole S. Brænd, Jon Nyhus, Helge Nesset.
Lars Otto Wollum har lånt oss dette bildet fra Øyvind Ankers 60-årsdag den 13.juli 1964 på Ankerhytta (gammel stue fra Søre Moen. Olbjørn Per Moen flyttet den) ved tjønna øst for Atnasjø Kafe.
Alle i Sollia” – og det er bokstavelig talt - var innbudt med egen invitasjon til festen, og svært mange solliværinger kom.
Stor vennekrets og ditto gjestfrihet preget Anker-familien, som nøt stor respekt i bygda, og fortsatt huskes med glede av oss som kjente dem.
Fra venstre på bildet ser vi med ryggen til: Ida Moen som danser med Mildrid Wollum, mellom dem skimtes lda Moen Brænd, Åse Fossum? (hva tror du Tove?) med ryggen til, så Pernille Anker i Rondastakk som danser med ToveSolheim i bunad,mellom dem Ole Nygård, deretter skimtes Mosse Helgesen som danser med Kari Øvergaard, foran dem danser Brynhild Nesset med Hanna Nyhus. I døren skimtes en av Ankers nærmeste Sollia-venner, Ivar Næsset.
På 1950 tallet var ikke biltrafikken annet enn en gjerne stoppet for å slå av en prat. Her er en prat mellom kjentfolk i Solliatangen.
Fra venstre Anna Karin (datter av Reidar og Aslaug Negaard), Reidar Negaard, neste person Ragnhild Enoksen . Så Bjørg (eldste datter av Reidar og Aslaug), Aslaug Negaard og helt til høyre Rolf Øvergaard.
Nybrottsarbeid på Skogli. Peder og Sofie Brænd sammen med barna Alf Kyrre og Alma Oddrun. Bildet er tatt ca. 1924.
Bygningen hvor kårboligen står i dag, var ferdig oppsatt i 1902, Fjøset vart flytta opp og gjort i stand i 1905,
Fremste rekke fra v. Odd Kjøhamar, Tom Moen, Mari-Anne Nyeggen, Ingrid Brænd (ikke skuleonge riktig ennå), Børger Brænd og Åge Morten Tangen.
Neste rekke fra v: Lars Erik Tangen, Ståle Gundersen, Karen Singstad, Rønnaug Øvergaard, Else Moen Brænd, Olaug Kulstad ogJo Øvergaard.
Bakerst fra v: Ruth Gundersen, Inger Johanne Kulstad, Ole Kulstad, Siri-Merethe Brænd, Ida F. Moen, Oddvar Kjølhamar, Åse Kjølhamar, Erik Brænd (delvis skjult), Stein Kjøhamar og Morten Brænd.
8.mai er en anledning til å markere slutten av 2.verdenskrig og frigjøringsdagen minnes her på sollia.net av dette bildet av Grebe-kara. Lingekara oppholdt seg i Ruudshytta /"Ambassaden") da "telegrammet "kom direkte fra London om at alle tyske styrker hadde kapitulert. Denne gjengen med nyutnevnt kaptein Oddvar Dobloug i piessen fikk ordre om å understøtte hjemmetyrkene i Østerdalen. Restev av karene med Jon Gunleiksrud fikk ordre om å ta seg til Lillehammer.Bildet er tatt på Bjørnsmoen på Tynset av Arne Steihaug.
Fra venstre Fredrik Brandt, Hans Storhaug,Oddvar Dobloug,Øivind Andersen (Fra Forsvarets Overkommando,distriktsspesialist),Rolf Øvergaard og Dick Zeiner-Henriksen.
Boldet er fra Atnrua, trolig tatt 1940 med arbeid på "Nyveien". Vi ser at det er nivellert opp. Ei mitralijøse som "noen" hadde gjemt unna våpeninnsamling etter at felttoget i 1940 var slutt, ble lagt nederst i fyllinga ved Stryken. For mange visste om denne. Men mye våpen ellers var tatt vare på av de som skulle bli kjernen i Hjemmestyrkene i Sollia.
Hans A. Brandt, var en en ivrig og dyktig fotograf. Mye kan skrives om ham . Denne gangen nøyer vi oss med å vise et av hans virkelige blinkskudd. Bildet ble utgitt som postkort . Vi ser tiuren "Petter" som Rolf Øvergaard har lokket inntil seg og opp på hesten "Vesla" under tømmerkjøring for Mathisen "inni Åsen" NØ for Atnbrua.Merk påkledningen til tømmerkjøreren, dette er ei britisk (fallskjermjeger)hoppdrakt fra krigsåra tiåret før dette bildet ble tatt.
Denne spillegale tiuren endte sine dager da en av skogskara fanget den i en høysekk for å frakte den til bygds og vise den til unga. Den turen overlevde ikke "Petter".
IDet å få lønnsarbeid var ikke alltid lett.. Ulike akkorder med vegarbeid, var derfor populært og nødvendig. Denne arbeidsgjengen legger trolig ned ny stikkrenne i "Svellingdalen "
Fra venstre Arnfinn Brænd,Gjermund Moen og Ole Kulstad. Bildet er tatt på femtitallet.
Påsketurister har lagt turen til Sollia i svært mange år. Før det var snakk om vinterbrøyta veger eller snyskutertrasnport, var det hesteskyss som gjaldt . Fram til setrer og de få hyttene som fanes, måtte hestvegene forbederes..Vinterkjøringa var avsluttet så ny hestveg måtte kjøres opp og kanskje måtte det måkes sine steder. Her har Rolf Øvergaard tatt bilde av sønnen Jo i fangen på Trond I. Wiehe, fetter og gardsgutt hos bestemor og onkel på "Sole" som Amperhaugen hette på den tida. På slaen bak "Vesla" vært en tur til Vesl-Grydalen før familien Clausen ankom og "pargen" skulle kjøres inn.
Bildet tatt 1958.
Trond skriver:
Olav Kutson var i lag med kona Dagny bureisere på "Haugland". Han var svært opptatt av hester og de drev med skysstasjon inntil det ble bilrute på 1920-tallet. Her er han avbildet med en av hestene sine i vårsola på Haugland trulig på 1930 tallet. Olav Knutsson var bla ordfører i i Sollia i 24 år.
Birger og Einar Modalen drev tidlig med fotokunsten: Begge fikk fotoapparat i konfirmasjonsgave av foreldrene. De utviklet seg til innsiktsfulle fotografer med sikkert blikk for motiver og fotovinkler m.m.
Bakpå fotoet som enten er tatt med selvutløser eller så er det broren Einar Modalen som er fotograf, har Birger skrevet (med uvanlig flott håndskrift, noe både han og broren Einar hadde):
“Hopptrening i bakken på Slåbumoen, formodentlig i 1938.
Fra v. Birger Modalen, John og Sverre Tangen.
John med mine gamle hoppski av bjørk, som var hugget borti lia ved Enden.
Skåret på vasshjulsaga ved Wollum. Harald Sæther gjorde dem. Meget gode ski.
B.M.”
Birger var forøvrig Sollias beste skihopper gjennom tidene.
Her er det skuespill på Jomsborg. Fra v Kristian Nyhus,Mosse Helgesen og Oldbjørn Per Moen. tatt på 50-tallet og fotograf Per S.Moen med magnesiumbulss som blitz. Dette bildet er tatt i "Svellingdalen" neafor Jomsborg. Dalen fikk sitt navn med rette da det hver vinter alltid vart svell her. Lik situasjonen mange steder denne vinteren. Disse kara har trolig hogd is (=svell.) eller kanskje lagt ned ei ny stikkrenne?Bildet er tatt ca 1952 og fotograf er trolig Per Oldbjørn Moen. Fra venstre vet vi nå etter nye opplysninger fra gamle bilder vi har fått tilgang til hos Ole Peter Kulstad, at vi fra v. finner følgende karer: Arvid Loen, Folldal, Arnfinn Brænd, Ole Johan Kulstad, Peder Øyen og Håkon Vollen, de to siste fra Nord-Atndalen..
Før som nå har saufolket i Sollia anstrengt seg til det siste for å finne att beitedyra sine. Dette bildet av sauletare fra Atnelien Hamnelag., er tatt 4.juledag 1955 av Rolf Øvergaard. Bildet er tatt nede i Grøtdalen.
Bak fra v: Karl Finstad, Bjarne Bjørnersen, Ola Øvergaard Erichsen, Gjermund Moen, Rolf Brænd, Trygve Nesset, Arnfinn Brænd. Foran fra v. Arne Uthi, Harald Uthi og Anders Odd Fossum (grendas lærer). Grøtdalen llgger ved Atna like sør for Lonfossen på østsida av elva.
Hjalmar Holtet og Olbjørn Per Moen på vedkapping i 1952. Mobile kappsager var en betydelig effektivisering av tidkrevende og omfattende vedsjau som måtte til ved "alle steller". Verneutstyr manglet den gangen som vi ser så dette var ikke ufarlig arbeid.
sollia.net har testet bildet på Tove Solheim og Bjørn Brænd. De har sammenfallende tips som vi gjengir i sin helhet. Har noen av våre lesere flere tips, vil vi svært gjerne vite det.
Mannen hennes "Mobro", Ole P.som nummer to fra venstre i gruppa. Han hadde en helt karakteristisk kroppsholdning, og jeg synes personen kan gå rett inn i en erindringssiluhett av ham. Mannen med ryggen til kan minne om far,(Asbjørn Brænd) bl.a. brukte han ofte en hatt tilsvarende personens hatt, og ryggen er ganske slik jeg husker den.
Per Ole Næsset i svevet og i sitt ess som storhopper i sine yngre dager.(først på 1960 tallet) . I bakgrunnen. ser vi Enden Nordre.
Per Ole har etter å ha sett bildet på sollia.net, sendt oss denne kommentaren:-
Per Ole har etter å ha sett bildet på sollia.net, sendt oss denne kommentaren:-
Gutta på tur
Stramme kærer fra Sollia i Oslo OL 1952 fra v Knut Lien Torbjørn Lien og Olav Brænd foto Birger Modalen
Hjelpekorpsøvelse vinteren 1951/52. Vi tror at fra venstre står Inger Tangen, i kjelkedraget Åsmund Wollum og Anders Odd Fossum. Karen med skyggelua Odd Nesset. delvis skjult Pål Brænd og Odd Brænd(fremst og delvis skjult).
2.juni 1950 vart Sollia Røde Kors Hjelpekorps stifta. Da som nå var fjellredningdtjeneste hovedfokus.
Her ser vi et lag øver søk i snøskred vinteren 1951
Bildet er tatt under et barneselskap i Prestgarden, antagelig i 1952. .Fra v. ser vi Margrethe Myhre, Anne Marie Raddum, Åsta Norheim, deretter regnet forfra Solveig Lien (med kvit sløyfe), Else Mette Vaagan og bakerst Olav Norheim på armene til Berthe Galten som var niese av Bergitte Myhr. Videre Aud Synnøve Kulstad ( med rutete kjolemønster), Ellen Haugen (foran) og Synnøve Sæter ( bak). Videre Oline Larse , Britt Utti, Synnøve Røstum Lien (bak), Kari Lien, Elin Vaagan (bak) og Ingeborg Sæter.
2 unge og forventningsfulle fiskere! Ungene låg som regel i setra for å delta i seterarbeidet. Når gutta vart gamle nok måtte de være med i vinna (høyonna) hjemme på garden når den tida var inne. På setra var det arbeidsoppgaver så snart unga var i stand til å delta. Men og frihet til lek - gjerne arbeidsrelatert- og fiske. Å ta "kokfisk" var viktig både som adspredelse og som matauk. Her ser vi Kari og Syver P. Moen legge i vei fra Systu-setra i Vesl-Grytdalen.
Slike sommerminner var gode å ha i en lang vinter men og for livet senere. "Å væra i setern" var for alle en gjev opplevelse. Derfor er et slikt sommerbilde veldig relevant nå "midt på svarte vinteren".
Bildet er tatt sommeren 1941.
Det er trolig Hans Brandt som har tatt dette bildet. Året er 1942 og ei kolossal storfuru er felt i "Staten". Mange var med . Furua ble kappet i l2 ange lengder og i første omgang kjørt til Amperhaugen. Bildet viser Mathias Lien med fjordingen sin. Ei skikkelig vending! Den andre stokken kjørte Embret A. Brænd.
I 1951 ble sokkene satt opp som portstolper ved Atnasjø Kafe. Stokkene ble vel opprusting av utelegget1996 kortet noe.
Legg merke til utmalmimngen av rotenden. Det ble telt åringer og treet var ei ungfuru den gangen Inge Krokrygg var konge i Norge (1136 til 1161)Alder, dimensjonene og at dette er 2 stokker av samme treet imponerer de fleste.
Sollia skole markerte frigjøringsjubieet 8.mai 1985, med å invitere områdesjefen for milorg i Sollia. Tjodolv hadde en levende historietime med skoleunga og fortalte om hvordan han opplevde 5 okkupasjonsår. Hans viktigste budskap var at fred starter med oss selv. Vi må holde fred med naboen vår.
I fremste rekke fra ventre sitter Svein Erik Klemetsen,Ole Kytte BrændJan Magne Brænd,Anders Helgesen,Lars Kristian Moen,Mari Røstum og Anne Marie Brænd.Bak fra v: Arild Hemli,Rune Hemli,Per Tore Moen,Ellinor Brænd,Anne SAofie KlokkerhaugRannveig Helgesen og Anne Grethe Moe. Til høyre sitter Tjodolv Trønnes . Fotograf er Sigbjørn Kristiansen.
Leserne fåt ha oss tilgitt bildekvaliteten. Men dette bildet er tatt innendørs uten blits i 1945 i Ruudshytta ("Ambassaden") NK i Kp. Linge gruppa Grebe Red Odvar Dobloug har tatt bilde av gruppas radiostasjon. Herfra sendte telegrafisten i gruppa (Hans Lund, med dekknavn "Diplomaten") nesten daglig til "Home-station" i London eller mottok ordrer fra UK til gruppa. Dette er det eneste kjente bildet av en slik radiosender autentisk fra krigens dager.
Vellykket andejakt 1947. Anton Brænd og Rolf Øvergaard foran det ene stabburet på Amperhaugen.
Den gangen gikk bygdeveien (nå "Lyngstadveien") på baksida av stabbura her
Dette bildet er tatt framom Skytterhuset på Gammel-skytterbana ved Atnbrua ettervinteren 1924 . Fotografen er ukjent men kan være lærer Eriksbakken.
Personene er fra venstre (bak): Peder Høye,Marie Moen,Per S.Moen,Embret A. Brænd,
Neste rekke Trygve Nesset,Else Moen (senere gift Brænd) ,Bjarne Nesset og Rolf Øvergaard. Fremst er hunden Ring.Skia er trolig Peder Høye sine.
Standplassen var bak skytterhuset og bana var orientert retning Nørdre Næråskarven..
Fra Sollien Handelsforening ca 1950:
På venstre side - Rolf Sollien, Audhild Torkildsen (f. Lien), Per Nymoen og bussjåfør Reidar Negård. På høyre side - poståpner Kåre Raddum, Arne Torkildsen (?) og handelsbestyrerBraathen.
Bilde fra den gangen det var virkelig bratt opp Sollitangen. Her har hesteskyssen tatt seg opp til Dalbakken. Ned til høyre ser vi Solligarden.Postkortet minner oss om at det var ei tid hvor vegene smøg seg gjennom landskapet og vegfarene adskillig færre enn langs dagens Nasjonale Tursitveg Rondane. Grinder som ga mulighet for en liten fortjeneste for de som var så heldig å ha ei grind i nærheten. Bildet er grinda ved Sør Brænd,mot Nørdre Brænd og Atnbrua.
Rypjegere på Framisetra (på Øverdalssetra) 1912. Fra venstre Auden Sollien (Brenna),Erling Solbraa, Asbjørn Brænd (Utti), Lindholt (fra Løten)og ukjent. (Ivar-gutten?). Sagfører Grøner fraværende er det notert. Hunden Flora er med for første gang står det også. Foto trolig John Sollien.
Dette bildet er tatt mot Sollia Prestegård og Frami. Postkortet er utlånt av Sven Arne Sandom.
Her er non av kara som byggt "Nyveien". Dette arbeidslaget her er fra med, er fra venstre:
Ferdinand Bjørnersen, Kristian Nyhus, Bjarne Furulund, Trygve Næsset, Arvid Olsson (svenske som var arbeidsformann), Egil Olsen og Hans P Næsset.
Dette bildet er fra høyvending i Søre-Brænd og viser: Ole S Brænd, Ida Brænd og Synnøve (Noren) Karlsen. Tatt ca 1940.
Dette postkortet er tatt i sø enden av tunet i garden Grana i Øverdalen. Den gangen gikk veien gjennom gardstunet som vi ser. Kortet er utlånt av Sven Arne Sandom.
Ole Eggen fra garden Eggen i Ytterdalen var en storjeger. En av de største gjennom bygdas vel 300-årige historie. Ettersom høstens elgjakt nå er i gang heder vi denne store jegers minne med dette bildet av han og en av hans gromme elghunder tatt heme hass i Eggen.
Cato Maximillian Guldberg. Fotografert på Sør- Nesset en gang på slutten av 1800 tallet. Han kjøpte garden for å ha det som rekreasjonssted og utgangspunkt for jakt. Guldberg var forøvrig en berømt matematiker. Seterarbeidet var kvinnfolka sitt domene.I helga kom gjerne husbonden på besøk. Her ser vi Per S. Moen svever kinna for kona Marie på Systu-setra i Vesl-Grytdalen.Kanskje til ære for fotografen? Var det unggutter som låg med mor si "i setern" , var dette en vanlig arbeidsoppgave for slike. Bildet er tatt antagelig i 1941 med Per sitt kamera av ukjent fotograf.
Dette prospektkortet er tatt på Endsetra en gang før 1940. Kviinen på kortet er Helga Næsset,født Tangen. De 2 andre kjenner vi ikke navna på. Kan noen hjelpe oss?
Kortet er utlånt av Sven Arne Sandom.Når høyet var hengt i hesjer og sola og vind tørket det, var det anledning til " å væra ovapå". Her ser vi familien på Søre Moen ("Systu") hygger seg med fet fortjent måltid. Trolig er det middag som på den tida var tidlig på dagen. Menyen ser ut til å ha vært fisk og rømgrøt.
Fra venstre: Else, Kari, Marie, Per S og Syver P. (jr) allemed Moen som etternavn på dette tidspunkt. Fotograf er trolig Rolf Øvergaard.Dette postkortet fra 1924 som Carl Normann fra Hamar har tatt og utgitt, viser vinne i Utti. Mye har endret seg ved Atnbrua siden den gangen.Riksveien går i dag i nerkant av dette jordet, brua ble sprengt i 1940 og Midt-Brænd garden er flyttet. Husa i Sør-Brænd er også endret en god del.
Vinne på Haugland først på 1930 tallet. Fra venstre Olav Knutson, Arne Haugland, Dagny Knutson, Magnhild Knutson og Knut Haugland.
Sven Sandom har scannet og sendt oss dette postkortet fra Nørdre Nesset i 1924. Det er tatt i "vinna" og nederst til høyre ser vi at det er servert kaffe og sikkert biteti som skikken var når det var kviltid.
Gudrun (f Tangen) og Per Oldbjørn Moen var bureisere på Bjørnstad, oppi Mørka ved Atnbrua. Her slapper de av i sommersola. Kanskje de var ferdige med å hesje?
Her har Erik Brænd utfordret gjetbukken på Midt-Brændsetra.....
Håvollen kalte de gamle tida mellom våronna og vinna (slåttonna). Det var mye som skulle gjøres denne tida; seterflytting,vøling av gjerder og hus og sikre vinterveden. Kommende års vionterved skulle senest være kløvd og lagt i la før våronna. Nå var det veden for året etter det var viktig å ordne med.. Bjørka skulle helst være syrefelt, dvs felt med løvet på for å trekke ut vatnet fra veden. Når løvet var brunt, kunne stammene kvistes opp og reses i "Koster" slik aT SW VAe lette å finne att på vinterfør for hestkjøring hjem eller til setra. Skat etter vinterens tømmerdrift skulle hogges opp og helst "slinnes" og reses i kost. " Å dra kvist" var en oppgave for ungene. Her ser vi kaffekvile ved Lonfossen. Fra v: Per S. Moen, Rolf,Rønnaug(4 år) og Jo Øvergaard. (5 år)
Normann Forlag utga dette postkortet av Atnasjø Kafe i anledning nytt bensinanlegg i 1960. Sollia.net sin redaktør er en av astatiske slik Normann alltid brukte det. Utsikten den gang slik den framstår i dag etter utsiktshogst.
uke 24/2010:
.
Bildet er tatt ved Fagervoll og viser skyssbåten med Sigurd Svendsen ved roret. Som det framgår av bildet var det stil over denne båtskyssen med norsk flagg.
Ukas historiske bilde uke 22/2010:
En tur inn til Hauasetra i Vesl-Grytdalen ved førefall i mai 1938. Svein Buraas og Rolf Øvergaard fikk besøk av en tiur oppe i bjørka ved setertrøa.
Uke 19/2010
En tur inn til Hauasetra i Vesl-Grytdalen ved førefall i mai 1938. Svein Buraas og Rolf Øvergaard fikk besøk av en tiur oppe i bjørka ved setertrøa.
Uke 19/2010
Her er 17.maitoget ved Atnbrua en gang først på 1950 tallet. Kanskje 1950. Noen av våre lesere som kjenner noen (eller seg selv igjen?).Fana tilhørte Lotteforeninga som var aktiv her i i mange år etter 2.verdenskrig. Som vi ser var det en del snø att den gangen også...
Uke 18/2010
8.mai 1945. NK i Kp Lingegruppa "Grebe og nettopp forfremmet til kaptein Oddvar Dobloug alias " OSKAR", på vei fra gruppas hovedkvarter i Ruudshytta og til Atnbrua. Her krysses Stor-gryta mellom Bærvollen og Langstilla. Han og Rolf Øvergaard la turen om Atnbrua før de fikk biltransport til Mogrenda hvor resten av Grebe ventet etter å vært innom lokale festligheter både hos Signe og Rolf Tangen på Mogrenda og Atndalsplassen hos familien Øverby.Derretter delte gruppa seg for oppdrag i Østerdalen og Gudbransdalen i fredsdagene.
Uke 16/2010
Moa-garda .Moen Nordre og Søndresom det står i matrikkelen. På daglitale ved Atnbrua. Nordistu og Systu.Trolig tatt 17.mai i 1950.Vi ser det flagges på begge gardene. Fotograf Kari Moen Øvergaard
Uke 15/2010
Dette bildet er tatt av Oddvar Dobloug siste uka i april 1945 ved Ruudshytta. Disse 4 sabotørene fra Kompani Linge er nettopp kommet til basen ("Ambassaden") etter en "tur" fra Fokstua på Dovrebanen. Oddvar Dobloug var leder for denne aksjonen . Planen var å sprenge "Dovregubben" med fullt transporttog bak inne i vendetunnelen "Grønnbogen" ovafor Dombås etter først å kapret toget, sette av det norske togpersonellet og så sende toget i fri fart og sprengladninger inn i tunnelen. Dette sklulle være en samarbeidsaksjon med "Woodpecker" , ei kp. Linge gruppe ipå Dovre-/Folldalsfjella.Forrige felles aksjon de to gruppene forsøkte å gjennomføre etter skyteepisode i Kvitdalen der 2 tyskere ble skutt. Denne spektakulære aksjonen ble avblåst i siste liten da telegrafist Svein Øvergaard i Woodpecker fikk direkte ordre fra Homestation i London." Alle aksjoner i Norge innstilles". Grebekarene gikk da attende til Gråhøgda omlag 80 km og med oppakning på minst 40 kg hver. Dette ble siste sanotasjeturen for Grebe-gjengen.
Fra v Kjell Aubert, Dick Zeiner-Henrichsen,Arne Ratche og Rolf Øvergaard. Bildet er trolig tatt 20.april.
Uke 14/2010
Denne uka publiserer vi et gammelt bilde fra Solligarden. Tatt i slutten på 1800 tallet? Dersom noe vet noe om når og evt navn på personene på bildet er sollia.net svært interessert i å få vite mer.
Uke 13/2010
Ukens bilde i påskeuka viser Johan Rønningen som spiller for påskegjester på Sjølisetra. Bildet er tatt først på 50-tallet og fotograf er trolig Gunvor Helene Dahl.
Johan Rønningen drev sammen med sin tvillingbror Dikard eiendommen Rønningen i Atnbrua eller nordi morka som det også ble sagt. Tvillingene var forøvrig født på Sjølisetra 17.07.1881.
Edvard Rønningen som var en eldre bror av tvillingene, ble regnet som den gjeveste spillemannen i søskenflokken. Han fartet vidt omkring og handlet med skinn, men han bar alltid fela med seg. Du kan lese mer om dette i Solliaboka 3, s. 247-250.
Uke 11/2010
Uke 14/2010
Denne uka publiserer vi et gammelt bilde fra Solligarden. Tatt i slutten på 1800 tallet? Dersom noe vet noe om når og evt navn på personene på bildet er sollia.net svært interessert i å få vite mer.
Uke 13/2010
Ukens bilde i påskeuka viser Johan Rønningen som spiller for påskegjester på Sjølisetra. Bildet er tatt først på 50-tallet og fotograf er trolig Gunvor Helene Dahl.
Johan Rønningen drev sammen med sin tvillingbror Dikard eiendommen Rønningen i Atnbrua eller nordi morka som det også ble sagt. Tvillingene var forøvrig født på Sjølisetra 17.07.1881.
Edvard Rønningen som var en eldre bror av tvillingene, ble regnet som den gjeveste spillemannen i søskenflokken. Han fartet vidt omkring og handlet med skinn, men han bar alltid fela med seg. Du kan lese mer om dette i Solliaboka 3, s. 247-250.
Uke 11/2010