Interesant vandring med n' Ola
Gårdagens vandring langs Gamlevegen ( bygd i 1870åra) gjennom deler av Atndalen var en kulturhistorisk opplevelse. For det var ikke nok med av vegen vi gikk smøg seg harmonsik inn i landskapet i idylliske omgivelser. Vi som deltok kunne nyte samværet med guiden eller kjentmanmnen Ola Blæsterdalen der han kunne øse av sitt utømmelige kar med lokal historie. Denne vegens historie bør nedskrives jo før jo heller. Informanter lever som kjent ikke evig sjøl om 86-årige Ola holdt stilen og vel så det gjennom hele turen.
Frøninger og Dovringer
Atndalen og kom ikke å si Nordatndalen til Ola, har fra tidligee tider vært et hamne- og slåtteland for frøninger fra sør og dovringer fra nord med alle de stridigheter som også her fulgte med. Men med den faste bosettinga kom også behovet for veg til erstatning for kløvstien oppe i østlia. Gammelvegen som vi gikk og som er fra 1870 ble først avløst av nyvegen nede på flata like etter krigen.
Sørover
Vi gikk sørover fra avkjøringa til tidligere Atndalslaft like sør for Statbuøyen og til Gammelgarden der vi svingte ned fra Gammelvegen. i "Kjerr-dale'". Men den fortsette rsørover mot Strømbu og videre inn til Hørsberget og Sollia. Denne ganmle vegtraseen hadde blitt vedlikeholdt med grøfter og stikkrenner av grunneierne langs vegen og holder seg takket være det meget godt. Bedre sykkeltrase kan du ikke ønske deg! Den anbefales på det sterkeste, for her kan du sykle i ro og fred, stanse ved en av de mange rastebenkene som var satt opp og nyte utsikten over på Rondom med Storsvulten foran og Høgronden i bakgrunnen. For ikke å snakke om å bruke vegen som utagnspunkt for en tur opp på toppen av Sleukampen, et utsiktspunkt på østsida av Atndalen der du virkeliog får luftet deg. Og for en utsikt!
Sollia Turlag med initiativtaker Kari Sunde fortjener nok en gang honnør for tiltaket.
Her er bildene:Alle klare til start, kjentmann Ola Blæsterdalen med sekken i midten forklarer.
Ola Blæsterdalen kunne fortelle og hadde mye å fortelle om denne vegens historie og ikke minst denne delen av Atndalen sin historie. Turleder Kari Sunde i blått.
Det er noe trollsk over stemningen der du vander på en veg som ble anlagt i 1870.For nyinnflyttede Karin van Steijn (fra Nederland) var nok dette er spesiell setting. Men som brukskunstner bosatt på Koppang, var nok inntrykkene fra turen en inspirasjon.
Turens kjentmann Ola Blæsterdalen er en studie verdt på mange måter. En herlig fjellkar!
Familen Bæsterdalen, fra v. barnebarn Gunhild, Ola og dattera Gudlaug og sønnen Ketil.
Gammelvegen krysser naturlig nok mange bekker på sin ferd langs den på sine steder bratte delsida. Hver bekk har sjølsagt sitt navn og sin historie. Her Skriubekken.
På ett sted kunne vi faktsik skimte konturene av Gammelgammelvegen som var en ren kløvveg fra mange hundre år tilbake.
Om berre desse kjeppane kunne tala. Fra v. Storm Øyen, Jo Øvergaard og Ola Blæsterdalen
Vel framme og klar for orintering om garden Solvang.
Eier og driver på bureisningsbruket Solvang, Storm Øyen, hadde også ei historie å fortelle.
Solvang framstår som et lysende eksempel på hvordan en gard skal sjå ut og drives. Storm Øyen som er tredje generasjon på garden, hadde all grunn til å motta den anerkjennelse som turdeltakerne ga han og kona.
Bilde av fornøyde turdeltakere, Gudlaig Blæsterdalen og Trond Nordby.
Turens yngste og eldste deltaker, Gunnhild og Ola Blæsterdalen.
Turlederen Kari Sunde fant helt til slutt dette motivet vel nede på myrene ved Fylkesvegen. Gamlevegen fortsatte oppe i lia i bakgrunnen sørover mot Straumbu og videre til Hørsa.
HS