Hva vil vi med vatnet?
Vann er viktig for alle. Vi må ha drikke, og mange er opptatt av å ha muligheter til å bade og fiske. Store næringer som fiskeoppdrett, vannkraftproduksjon, jordbruk og næringsmiddelindustri er helt avhengige av vann.
Norsk vassdrags- og fjordnatur er unik i verdenssammenheng. Et godt norsk vannmiljø er viktig for markedsføring av sjømaten vår, og det har avgjørende betydning for turistnæringen.
– Derfor er både innbyggere, næringsliv, organisasjoner og myndigheter invitert til å bidra med sin kunnskap og sine innspill, sier prosjektleder Anders Iversen i Direktoratet for naturforvaltning.
Vil samle vann-tanker
Hva er et planprogram?
Hvorfor sendes planprogrammet på høring?Når planprogrammet sendes ut på bred høring er det fordi man ønsker svar på viktige spørsmål:
|
Alle som er interessert i vann inviteres med i et stort samråd om vannet vårt. I hele landet starter arbeidet med å finne ut hvordan det står til med vannet, og hvordan vi best skal ta vare på det framover. Alt vann er med, fra fjell til fjord.
Invitasjonen som i disse dager går ut fra fylkeskommuner i hele landet er en høring av ”planprogrammet” som foreslår hvordan arbeidet fram mot 2015 skal legges opp, og hvordan alle som er interessert kan medvirke.
I første omgang får alle interesserte en mulighet til å komme med synspunkter, både på forslaget til framdrift, og på opplegget for hvordan de senere skal kunne bidra inn i selve arbeidet.
– Formålet med denne første høringen er å få til et oversiktlig og forutsigbart opplegg for alle berørte parter, og at flest mulig blir klar over at arbeidet starter opp. Både myndigheter, næringsliv, organisasjoner og enkeltpersoner besitter verdifull kunnskap og ideer til mulige løsninger. Denne kompetansen må vi aktivisere og trekke med i arbeidet, sier Iversen.
Aktiv eller observatør
Fram mot 2015 kan du komme med innspill og ideer, eller bidra mer aktivt gjennom å delta i arbeidet lokalt eller regionalt. Hvis du bare ønsker å følge med på det som skjer og ha mulighet til å kommentere, vil du kunne gjøre det ved høringen av ”planprogram” i år, høringen av prioriterte ”vesentlige vannmiljøutfordringer” i 2012 og ”endelig forslag til forvaltningsplan med tiltaksprogram” i 2014.
I hver av Norges 11 vannregioner ledes arbeidet av en fylkeskommune, som er vannregionmyndighet, i tett samarbeid med andre myndigheter i et vannregionutvalg. Regionene har også hver sin referansegruppe for næringsliv, organisasjoner og andre som ønsker å være tett på prosessen. Grunnlagsarbeidet vil ofte bli gjort i de lokale vannområdene, der kommunene er viktige deltakere.
Hovedtrekkene i arbeidet er en oppfølging av et av EUs viktigste miljøregelverk, vanndirektivet, som alt er i ferd med å bli gjennomført i alle EU-landene.